Mozika Manova Fiainana (MMF), musikkskolen i Antsirabe på Madagaskar ble grunnlagt i 2021 av Eline Rodvelt Hansen (Norge) og Dina Rasalina (Madagaskar). Musikkskolen jobber helhetlig for å hjelpe barna ut av fattigdom. I tillegg til at elevene kommer daglig til instrumentundervisning og leksehjelp, støtter musikkskolen elevene månedlig med mat, klær, helsehjelp, skolegang og utdanning. Det er per i dag 70 elever mellom 3-18 år ved musikkskolen.
I desember 2022 reiste seks musikere fra Kristiansand Symfoniorkester til Antsirabe for å undervise barna og forberede en felles julekonsert. Her følger et lite reisebrev.
Etter en lang reise på hele 31timer ankom vi fjellbyen Antsirabe som ligger omtrent midt på Madagaskar. De siste 5,5 timene av reisen var i bil på bekmørk og humpete landevei med mange store hull. Dagen etter vi fikk endelig møte barna fra musikkskolen. Og for en velkomst det ble! Barna sang av full hals og danset oss velkommen i et lite klasserom i den slitte kulturbygningen midt i sentrum. Det ble delt ut gaver og utstyr til musikkskolen og etterpå var det øvelse med en gang sammen med barna. Vi skulle nemlig spille to konserter allerede samme ettermiddag i Antsirabe. Hele gjengen ble raskt bestevenner med barna fra Madagaskar gjennom lek, øving, dansing og klemming.
Noe av det vi ble spesielt imponert over var læreviljen og konsentrasjonen hos elvene. Barna sugde til seg all kunnskap og ville ikke pakke sammen og gå hjem når øvelsen var ferdig. Det er akkurat som de griper denne sjansen til å lære og utvikle seg med all sin energi og vilje. De fleste barna snakker bare gassisk men noen snakker også fransk. Undervisningen fungerte godt tross språkutfordringene. Vi viste på instrumentene og spilte sammen med elevene som hadde vidåpne øyner og ører. Det ble gruppeøvinger, en til en-undervisning og musikalske leker sammen med alle. Det var både lærerikt og gøy på en gang!
Det er ble mange sterke inntrykk gjennom uka. Madagaskar er et av Afrikas fattigste land og 70 % av befolkningen lever i fattigdom og det rammer barna hardest. Over alt hvor vi beveget oss ble vi vitne til den enorme fattigdommen. Også små barn blir sendt eller tvunget på gata for å tigge. Mange ber oss om penger eller mat hver gang vi går til og fra musikkskolen. Alle barna på musikkskolen har bodd på gata tidligere. Det kan være mange grunner til at de ikke hadde et trygt hjem. Vi blir fortalt at noen av barna ikke har foreldre i det hel tatt, andre barn har blitt misbrukt. Noen av har foreldre som er blinde som gjør at de ikke får jobb mens andre har foreldre med rusproblemer. Gjennom musikkskolen har barna fått hjelp til å finne bo-løsninger hos andre slektninger eller kjente slik at de kan få tak over hodet. Barna får den maten de trenger og hjelp dersom de har helseproblemer. Når de primære behovene er på plass kan de også klare å gå på skolen hver dag. Den positive ringvirkningene fra musikkundervisningen og det gode sosiale miljøet på musikkskolen merkes hos foreldre og slektninger. Lærerne på musikkskolen klarer å skape gode relasjoner til de nærmeste til barna som gjør tilretteleggingen mye enklere.
Vi var så heldige og fikk besøke hjemmet til noen av barna. Det var en sterk og spesiell opplevelse. Hver familie har bare ett rom på noen få kvadratmeter. De deler én seng som står på jordgulv. Innlagt vann finnes ikke og de vi besøker mangler også utedo. Møtet med “hele musikkskolen sin bestemor”, Bebe, ble også veldig sterkt.
Bebe er biologisk bestemor til flere enn 20 elever i MMF! Hun er den eldste i sin slekt, men sprek i både kropp og sinn! Hun går gjerne en time på egne ben for å komme til musikkskolen når hun har noe hun vil ta opp i forhold til barna. Da to av hennes egne døtre døde brått, ble flere barn stående uten foreldre. Bebe ønsket å ta vare på barna, men hadde ikke mat å gi dem. En periode endte barna opp på gata for å tigge. Med månedlig matlevering fra MMF og støtte til skolegang, klarer Bebe å ta seg av barna. Hun er ansvarlig, har mye omsorg for barna og er en kjærlig bestemor. Det er ingen som kun tatt bedre vare på barna enn nettopp henne. Etterhvert har hun blitt hele MMF sin bestemor, og alle barna er veldig glade i Bebe. Det var fint å se hvordan musikkskolens bidrag med mat og hjelp til vedlikehold av husene gjør hverdagen mye bedre for barna.
Halvveis i uka dro vi sammen med 20 av elvene ved musikkskolen til hovedstaden, Antananarivo. For noen av barna ble dette første gang de reiser fra Antsirabe. Kjøreturen i minibuss går gjennom et vakkert og frodig landskap med store rismarker. Det meste av arbeidet på åkrene er uten maskiner. Her gjøres arbeidet med håndkraft eller med kuer og hester som trekkdyr. Selv om turen ikke er lenger enn 18 mil så går store deler av dagen med på reisen. Veiene er dårlige og vi møter mange hindringer som f.eks flokker med kyr og tunge lastebiler som snirkler seg bortover landeveien. Siden flere av barna ikke er vant med bilkjøring må det også håndteres mange spyposer underveis.
Under oppholdet i Antananarivo blir det mer tid til øving, lek, dans og undervisning. Den opprinnelige planen var å spille julekonsert med det nasjonale symfoniorkesteret. Det er et amatør strykeorkester. Av flere grunner ble disse planene ikke noe av. I stedet ble det en kirkekonsert og en minikonsert hjemme hos den gassiske stortingspresidenten og hennes familie. Det var stort for barna å få lov å spille for den kjente politikeren som noen hadde sett på tv. For oss fra Norge ble det en veldig rar opplevelse å se de rike barna til presidentfamilien sitte i pene kjoler og bli underholdt av barna som har vokst opp på gata. Kontrasten kunne ikke vært større. Kanskje vil denne minikonserten gi muligheter for musikkskolen å få støtte fra regjeringen en gang i fremtiden. Til tross for at reisefølge fikk regjeringens eskorte foran bussene til neste spilleoppdrag ble den planlagte kirkekonserten avlyst på grunn av veldig dårlig vær. Men gjengen fra og barna fra Madagaskar spilte konsert for oss selv og det ble en flott avslutning på dagen og turen.
Vi vil aldri glemme det vi fikk oppleve sammen med vår “nye familie” på Madagskar og kommer til å hjelpe musikkskolen så godt vi kan fremover. Erfaringene fra reisen setter livet virkelig i perspektiv. Vi har så mye å være takknemlig for her i Norge. Det gir oss en mulighet til hjelpe noen som virkelig trenger det. Prosjektene til Foreningen Musikk gir Liv er slike muligheter til å hjelpe på en god, effektiv og langsiktig måte.